FOR UNDERVISERE

Hvem er fremtidens matematikgenier i din klasse?

I efteråret får du chancen for at finde din indre matematiknørd frem, når DTU Management Engineering for første gang afholder en matematikkonkurrence for elever i 3. g med matematik på A-niveau. Her skal du og de andre i din klasse samarbejde som et hold af konsulenter og anvende matematik til at løse en erhvervscase for Movia om smart mobility med big data. Læs casebeskrivelsen herunder.


UPLOAD CASEBESVARELSE

CASEVIDEO

Kan du genkende situationen? 

Først skal du se filmen ovenfor. Kan du genkende situationen? Movia vil gerne løse problemet. Du er blevet hyret som en del af et hold konsulenter til at hjælpe Movia med at gøre deres busnetværk smart. De vil sikre sig, at det rette antal busser bliver sendt til de rigtige buslinjer, så ingen skal vente på bussen.


Som konsulent har I anbefalet Movia, at det ikke er nok at reagere på stigende passagertal. De bliver nødt til at være proaktive. I vil derfor sende busser til et busstoppested, før passagerne når at tænke, at de vil tage bussen. Med big data-teknologier vil I forudse, hvor mange mennesker der vil tage bussen på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af dagen, og reagere som følge heraf.

Movia undrer sig over jeres forslag. Hvordan kan I forudsige, hvor mange passagerer de vil få?

CASE: MOVIA OG SMART MOBILITY

Databeskrivelse

Produktet

Movia ønsker at kunne skabe sig et hurtigt overblik over jeres løsning. De beder jer derfor om at uploade jeres besvarelse i en enkelt csv-fil. Besvarelsen skal uploades via formularen til højre senest den 12. oktober 2018.

Diplomingeniør-uddannelsen Mobilitet, Transport og Logistik

Vil du være med til at skabe effektive transportløsninger, der binder verden sammen på nye måder?

LÆS MERE OM UDDANNELSEN

Bacheloruddannelsen Strategisk Analyse
og Systemdesign

Vil du udfordre og udvikle dine teknisk-naturvidenskabelige, forretningsmæssige og samfundsmæssige kompetencer?

LÆS MERE OM UDDANNELSEN

FINALEN

Den store dag

Movia satser dog ikke kun på ét hold. Mange andre konsulenter er blevet bedt om at løse samme opgave. I skal derfor ikke kun vise jeres tekniske kunnen, men også overbevise Movia om, at jeres løsning er den bedste. Movia vil udvælge de fem bedste konsulenthold baseret på casebesvarelserne, og hvis I går videre i finalen, skal I præsentere jeres resultater for et dommerpanel bestående af forskere fra DTU og erhvervsfolk fra Movia.

For at løse casen skal I arbejde med en stor mængde data fra Movia, hvor I skal bruge jeres viden om statistisk analyse og lineær regression. I får som hold adgang til DTU’s Smart Mobility data tool, hvor I skal bearbejde dataene digitalt. Kom i gang med at bruge værktøjet her.

Se videoerne og bliv klogere på, hvordan Smart Mobility data tool skal bruges til bearbejdning af big data.

PRAKTISKE INFORMATIONER

Alle konsulenthold gennemgår et kort undervisningsforløb i matematikundervisningen i løbet af september eller oktober.

Inden Movia kaster sig ud i at revolutionere deres systemer, udfordrer de jer til at demonstrere jeres forudsigelsesevner. I får adgang til et års data om passagertransport. I får også adgang til passagertællinger og vejrforhold for hver time på et helt år.  


Movia udfordrer jer til at forudse antallet af passagerer for de kommende måneder. Hvis jeres forudsigelser er korrekte, er de villige til at investere i projektet. Jeres chef er selvfølgelig begejstret, og der ligger derfor et stort pres på jeres skuldre. Heldigvis ved I, hvad I gør, og I starter med det samme på at løse casen ved hjælp af multivariabel lineær regression.


Når du tilmelder dig konkurrencen, siger du ja tak til at modtage informationsmateriale om arrangementet. Du accepterer hermed, at vi opbevarer dine oplysninger til arrangementet er afviklet. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og få indsigt i de oplysninger, vi har registreret om dig. Læs mere her.

NYSGERRIG PÅ MERE TIL NÆSTE ÅR?

Alle hold uploader deres casebesvarelse senest den 12. oktober 2018.

De fem finalister bliver offentliggjort den 31. oktober 2018. DTU giver dem direkte besked.

Finaledagen finder sted på DTU torsdag, den 22. november 2018, kl. 10. I skal møde op på adressen Anker Engelunds Vej 1, bygning 101A, 2800 Kgs. Lyngby. 

I vælger en lille gruppe af repræsentanter fra jeres hold, der præsenterer caseløsningen og metoden bag. Oplægget skal vare 5-10 minutter og være en posterpræsentation.

Bagefter skal I dyste i ’Transportspillet’, hvor jeres matematiske og analytiske evner bliver testet med fjernstyrede biler, både og fly.

I vil få indblik i maskinrummet bag en konsulents arbejde med en række korte oplæg, gruppeopgaver, logiske gåder og elev-fremlæggelser om, hvordan containershipping over hele verden er styret af avanceret matematik.

Værktøjet

Finalisterne kåres af dommerpanelet bestående af Dario Pacino, lektor hos DTU Management Engineering, Carsten Jensen, projektleder hos Movia, Birgitte Rasmussen, lektor og studieleder for Strategisk Analyse og Systemdesign og Allan Larsen, professor og studieleder for Mobilitet, Transport og Logistik.

Vinderholdet får et gavekort på 500 kr. til Polyteknisk Boghandel. Holdet på andenpladsen får bogen om Elon Musk: Elon Musk – Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future af Ashlee Vance.

Dagen slutter cirka kl. 15.

OM DTU

DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet. 11.200 studerende uddanner sig her til fremtiden, og 6.000 medarbejdere har hver dag fokus på uddannelse, forskning, myndighedsrådgivning og innovation, som bidrager til øget vækst og velfærd.

Anker Engelunds Vej 1
Bygning 101A
2800 Kgs. Lyngby

DTU

45 25 25 25
dtu@dtu.dk

RELEVANTE STUDIELINJER PÅ DTU MANAGEMENT ENGINEERING 

Mobilitet, Transport og Logistik 
På denne diplomingeniøruddannelse lærer du at bruge matematik og ingeniørfaglig teknisk indsigt til at træffe beslutninger om f.eks. nye motorveje, jernbaner eller nye shipping- og flyruter. Du får en kombination af analytiske, matematiske, samfundsfaglige og økonomiske kompetencer, der kan anvendes inden for områder såsom transportlogistik, infrastrukturplanlægning, driftsøkonomi og investering mv. Læs mere om uddannelsen her

Strategisk Analyse og Systemdesign 
På Strategisk Analyse og Systemdesign får du en kombination af teknisk-naturvidenskabelige, forretningsmæssige og samfundsmæssige kompetencer. Du bliver uddannet til at planlægge, beslutte og lede ingeniøropgaver, så en ny teknologisk løsning både kan blive en god forretning og til gavn for samfundet. Læs mere om uddannelsen her

ØKONOMISK STØTTE 

Der er opnået støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriets udlodningsmidler. 

Movia ønsker at kunne skabe sig et hurtigt overblik over jeres løsning. De beder jer derfor om at uploade jeres besvarelse i en enkelt csv-fil. Besvarelsen skal uploades via formularen senest den 12. oktober 2018.

Fill out my online form.